Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem razgovaramo o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović i Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu, Google Podcasts i Spotfyu.


podkist #18: Marko Horvat - Zvuk,...

U punoljetnom podkistu #18 ugostili smo Marka Horvata 2, izvanrednog profesora sa Zavoda za elektroakustiku, najmanjeg zavoda FER-a, bez kojeg niti jedan fakultetski događaj ne bi bio isti.

U emisiji doznajte kako se projektira akustika prostora i kakva je akustika FER-ovih dvorana. Kako funkcionira akustika u crkvama, a kako u Glazbenoj akademiji, čiju su zgradu upravo ZEA-ovci (akustično) projektirali. Pogledajte podkist i dobit ćete odgovore na pitanja kako napraviti zvuk koji dobro funkcionira na svim medijima i različitim veličinama prostorija. Ipak, otkrit ćemo vam unaprijed nekoliko trikova - uvijek je korisno poslušati kako se neki mix čuje u autu, dok se kvaliteta automobila može procijeniti i po zvuku zatvaranja vrata. Poznato je, također, da loša akustika narušava proces učenja, pa će iz tog razloga ekipa sa ZEA-e biti vrlo zaposlena s projektiranjem FER-ovih dvorana u nadolazećoj obnovi Fakulteta.

Profil "Audiotehnologije i elektroakustika" izvodi se na diplomskoj razini, a svi zainteresirani za, primjerice, DJ-iranje mogu kod naših kolega i ranije upisati vještinu pod nazivom "Uvod u DJ opremu i miksanje pjesama".

Na samome kraju, i osobno se želimo zahvaliti Marku jer bez njega i njegove konstruktivne kritike i vrijednih savjeta, ni podkist ne bi imao ovoliku kvalitetu zvuka!

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti