Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem razgovaramo o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović i Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu, Google Podcasts i Spotfyu.


podkist #7: Dnevnik malog Perice

U novom podkistu ušetali smo u svijet filmske umjetnosti i preselili mjesto snimanja u jedno od najpopularnijih gornjogradskih dvorišta, onoga u kojem je prije više od pola stoljeća snimana najzagrebačkija komedija svih vremena - "Tko pjeva zlo ne misli"!

Zaštitno lice FER-a, Tomislav Žganec - mali Perica Šafranek, nakon dugo vremena ponovno je pred kamerama i Dariju Bojanjcu priča o svojim danima dječje slave te otkriva kako je nakon kratkog izleta u ritmiku ipak stigao na male ekrane i postao najpopularnije lice 70-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, ljubav prema tehničkim znanostima prevagnula je.

Prisjetio se svojeg prvog susreta s programiranjem – u bilježnici! "Današnje generacije teško bi mogle shvatiti da smo mi programirali pišući programe u teku i nikad zapravo nismo propustili taj program kroz računalo", prisjeća se Žganec. Ipak, u 4. razredu srednje škole priključio se "Mladim kibernetičarima", koje je vodio profesor s tadašnjeg ETF-a, Alfred Žepić. Profesor Žepić ih je doveo na Fakultet i omogućio im da programe pišu u najsuvremenijoj metodi – bušenim karticama. "Svoj prvi program dao sam djelatnicima ETF-a da ga izbuše na bušenu karticu, profesor je to stavio u računalo, računalo je izbacilo rezultat i mene je to oduševilo", opisuje nam Tomislav Žganec svoje prve korake u programiranju, koji su, čini se, bili od početka vrlo uspješni: "Pokazalo se da je moj prvi program odmah i uspio – što je tada bilo ravno čudu!"

U podkistu još poslušajte kako su se već prije 40 godina na Fakultetu automatski ispravljali prijemni klasifikacijski ispiti, ali i kako su se na javnim nastupima i snimanjima rješavale dječje suze i zaigranost, kako je mali Perica učio tekst te pogledajte isječke iz originalne knjige snimanja s bogatim fundusom uspomena vezanim uz film "Tko pjeva zlo ne misli".

Na samom kraju emisije, u crtanju slavnog konja okušao se naš poseban gost - Živko Anočić, glumac velikog Perice iz serije "Dnevnik velikog Perice", koji nam je ispričao kada je prvi puta gledao kultni film i sprema li se nova sezona popularne serije.

…I to je to, vidimo se kod Žnidaršića!…

Autor: Dario Bojanjac
Popis obavijesti