Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem razgovaramo o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović i Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu, Google Podcasts i Spotfyu.


podkist #5: Koronavirus i cjepiva

Prva gošća podkista, koja ne dolazi iz redova znanstvenica i znanstvenika FER-a, virologinja je, prof. dr. sc. Dijana Škorić sa Zavoda za mikrobiologiju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.

Tema ove epizode vrlo su aktualni virusi, no ipak s malo drugačijim pristupom diskusijama kojima smo svakodnevno izloženi.

Citirajući popularnu znanstveno-fantastičnu seriju Star Trek: "It's life. But not as we know it.", ili pak ističući da virusima ne smijemo pridavati ljudske osobine već ih je bolje shvaćati kao strojeve, profesorica Škorić govorila je o iznenađenjima koje donosi virologija 21. stoljeća, koliko genoma ljudi dijele s virusima, kako virusi utječu na našu evoluciju, koje sve super-moći imaju šišmiši te koja je njihova uloga u emergenciji virusa.

Iz iskustva boravka na Kalifornijskom sveučilištu Riverside, a kao dobitnica Fulbrightove stipendije, ističe prednosti odlaska u inozemstvo za svakoga tko se bavi znanošću. Konkretno, boravak na američkom sveučilištu pružio joj je uvid u njihov način rada, radne etike, efikasnosti i cjelokupne logistike. Reflektirajući takav pristup znanosti na naše prilike, smatra da bi za Hrvatsku to podrazumijevalo reformu cijelog sustava obrazovanja, od uvjeta za rad do dosljednosti u „pravilima igre“ i sveukupnog ulaganja u mlade znanstvenice i znanstvenike.

Danas je Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, pa predlažemo da ga obilježite uz podkist #5: Koronavirus i cjepiva.

Autor: Dario Bojanjac
Popis obavijesti