Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem razgovaramo o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović i Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu, Google Podcasts i Spotfyu.


podkist #3: Studiranje na FER-u

U trećem podkistu gošća je bila prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić, koja se u razgovoru s voditeljem prvog fakultetskog podcasta u Hrvatskoj, doc. dr. sc. Darijem Bojanjcem, prisjetila svojih studentskih dana te otkrila nekoliko trikova kako se što bolje spremiti za ispite.

Prodekanica Vranić osvrnula se na novi program FER3 i kako se on razlikuje od svojih prethodnika te na koji način FER priprema studente na tržište rada. Naime, diplomski radovi naših studenata često su vezani uz projekte koji se provode na Fakultetu, kako one koji se vežu za gospodarstvo, tako i one koji se temelje na znanstvenoistraživačkom radu. "A kada student radi na nečem konkretnom, na nečem što je primjenjivo u realnoj situaciji, tada je i motivacija veća", smatra prodekanica te ističe: "Mi trebamo naučiti studente da se snađu s bilo kojim novim tehnologijama, koje tek dolaze i koje se stalno mijenjaju".

Kod inženjera je ključna mogućnost prilagođavanja novim stvarima i stoga je važno da se ne boje izazova, da istražuju i da slijede svoje interese. Štoviše, studenti na FER-u nerijetko svojim načinom razmišljanja i kreativnim pristupom u rješavanju određenih problema iznenade i same nastavnike. U tom je kontekstu docent Bojanjac naglasio da kada studenti odabiru STEM, oni ne biraju svoj budući posao nego okvir razmišljanja.

Pogledajte treće izdanje podkista na YouTube kanalu Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije i saznajte zašto je ponekad dobro otići u kino prije ispita.

Autor: Dario Bojanjac
Popis obavijesti