Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem razgovaramo o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović i Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu, Google Podcasts i Spotfyu.


podkist #13: Branimir Lozo - Kako...

U maratonskom podkistu #13 gost je bio Branimir Lozo, bivši FER-ovac i osnivač udruge SURLA - Samoborske udruge roditelja za lokalne aktivnosti, koja je osnovana sa željom nekolicine roditelja da pozitivnom energijom, idejama i znanjem doprinesu obrazovnom sustavu (svoje) djece.

Tema emisije je obrazovni sustav, kako on funkcionira danas te kakva je potencijalna budućnost obrazovanja u Hrvatskoj. Misao koja se proteže tijekom cijelog podkista je da sve ovisi koliko smo se brzo spremni pokrenuti. "Za to moraš imati viziju, ideju za rješenje i hrabrost da provedeš promjenu. Mi u samo jednoj noći možemo postati novo društvo", smatra naš gost.

U radu s djecom, ističe Branimir, potrebno ih je poticati na fail. "Mi kao djeca, mi smo istraživači. Ali, bitno je biti u okruženju koje je sigurno za slobodno učenje i koje ne sankcionira neuspjeh. U našem obrazovnom sustavu manjka poticaja u kojem djeca istraživanjem, samostalno dolaze do heureka efekta", tvrdi Lozo.

U emisiji također doznajte, na vrlo slikovit način, kako je Branimir prije više od 20 godina, usred noći jedne subote dovršio upis na FER te kako je nekoliko godina kasnije napravio "revoluciju" u načinu organizacije rada FER-ove kantine, a koji se i danas koristi.

Svakako pogledajte "najbrbljaviji" podkist i nadamo se da ćete nakon 2 sata i 20 minuta ove zarazne energije zaista i sami povjerovati da svatko od nas ima dovoljno ludosti i kreativnosti da učini razliku.

Autor: Dario Bojanjac
Popis obavijesti