Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem razgovaramo o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović i Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu, Google Podcasts i Spotfyu.


podkist #15: Ilko Brnetić - Red, rad...

Gost 15. podkista je profesor Ilko Brnetić, ovogodišnji dobitnik Zlatne plakete "Josip Lončar", najvišeg fakultetskog priznanja i jedan od najpopularnijih nastavnika na FER-u.

S obzirom da je gost vrhunski matematičar, u razgovoru s voditeljem podkista se stvorila posebna dinamika koja je dočarala specifičan svijet matematičara, njihove interese i način razmišljanja.

U podkistu doznajte kako je tekla tranzicija s programa ETF 4 na FER 1 te potom i na FER2 (prema Bologni) i zašto profesor Brnetić smatra da je FER2 bio početak odličnog modela nastave. Za posao sveučilišnog profesora, naš gost kaže da ga prije svega karakterizira sloboda i neopterećenost fiksnog radnog vremena u kojem se može naći vremena i za aktivnosti koje su od interesa za širu zajednicu. On se pronašao o mentoriranju nadarenih učenika. Profesor Ilko Brnetić prisjetio se kako je još prije 30 godina, 1992. godine, preuzeo pripreme mladih nadarenih učenika za Matematičku olimpijadu. Pripreme se i danas redovito održavaju na FER-u, a sada ih provodi udruga Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" koja godišnje okuplja 70-ak perspektivnih učenika srednjih i osnovnih škola.

Profesor Brnetić je među generacijama studenata poznat i po brojnim mitovima i anegdotama, a više o tome doznajte u podkistu #15: Ilko Brnetić - Red, rad i diploma!

Autor: Dario Bojanjac
Popis obavijesti