Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem razgovaramo o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović i Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu, Google Podcasts i Spotfyu.


podkist #16: Tomislav Kolarić - FSB...

Gost 16. emisije podkista je Tomislav Kolarić, apsolvent na FER-u i donedavni voditelj električnih pogona u FSB Racing Timu, jednoj od najjačih i najpoznatijih studentskih udruga u Hrvatskoj.

Udruga je osnovana 2003. godine, a iza sebe ima 9 automobila izrađenih za formula student natjecanja. Zadnje vozilo koje je proizvedeno bilo je električno, a trenutačno paralelno rade na dva vozila - električno koje prelazi u autonomno (driverless) i novo električno vozilo. FSB Racing Team danas broji 100-tinjak članova, a FER-ovci čine gotovo 30 % članstva te su u najvećem broju uključeni u podtimove Električni pogon i Kontrola sustava.

Kao studentska udruga koja godišnje raspolaže s vrtoglavim budžetom od preko milijun kuna, Tomislav je opisao kako projekt formule student funkcionira te koliko je, pored tehničkog znanja, važno upravljanje ljudskim resursima, organizacija prijenosa znanja i timski rad na svim razinama.

Doznali smo da svaki član tim mora istinski izgarati za projekt. Koliko je ritam intenzivan, najbolje se vidi iz podatka da svaki član core tima radi i po 30-ak sati tjedno, svaki tjedan u godini.

Tomislav se u formulu student uključio na 3. godini studija i kaže da mu je projekt izuzetno pomogao tijekom studija. "Nakon sudjelovanja u ovom projektu, imaš osjećaj kao da si već pola godine radio u nekom poduzeću; imaš svoje zadatke, imaš rok, odgovornost… Neki odaberu praksu u poduzeću, a ja sam odabrao praksu u formuli student. Ovakvo iskustvo ti niti jedno poduzeće ne bi moglo pružiti", smatra Tomislav.

Anketa među starijim članovima udruge pokazuje da su zahvaljujući ovom projektu, u 90 posto slučajeva iz prve našli posao tamo gdje su htjeli. "Poduzeća nas vide kao potencijalne buduće zaposlenike. Članovi formule student u poduzeće ne ulaze samo s tehničkim znanjem, nego i s vještinom funkcioniranja u timu u kojem je svatko odgovoran za dio projekta, sa znanjem kako prihvatiti rizik, poštovati rok i preuzeti odgovornost", ističe Tomislav.

U najnovijoj epizodi podkista doznajte kako se priključiti udruzi, kako teku pripreme za natjecanja, koje dijelove proizvode sami, a koje kupuju te koliko inženjer-sati treba za izradu nove formule.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti